Sivut

tiistai 30. huhtikuuta 2013

Lelukaaos

Taannoin ajattelin, että kyllä lapsi on jo niin iso, että hänelle voi antaa kaikki lelut käyttöön. Siihen asti osa leluista oli ollut pois käytöstä ja niitä oli hieman vaihdeltu silloin tällöin.

Joo, ei ollut. Ehkäpä hän oli jo oppinut mihin mikäkin tavara kuuluu, mutta koska lelujen määrä oli kuitenkin kohtalaisen suuri, se houkutteli vain sotkemaan eikä oikeita leikkejä ole syntynyt aikoihin. Animators prinsessatkin vaatteineen olivat vain yhtä suurta kaaosta pitkin lattiaa.
Hävityksen kauhistus syntyi hetkessä, mutta siivoaminen ei sitten syntynytkään. Hirveää riitelyä asiasta jne. Kaikki äidit tietävät varmaan tämän?

Päätin sitten tehdä tästä lopun ja testiksi tehdä leluista kuvalliset kortit. Näistä Lintunen saa valita 4 leluryhmää joilla leikkii kuukauden. Seuraavana kuukautena leluja voi vaihtaa toisiin.


Kuvat valitsin randomilla googlen kuvahausta ja loin picasalla niistä kollaasit ja leikkelin ne korteiksi.

Valinnan jälkeen nyt leikkeihin jäi Barbit, Animators prinsessat (ei kaikilla vaatteilla), pikkulegot ja Pet Shopit. Näillä sitten leikitään toukokuu. Nukkekoti huonekaluineen on ainoa lelu, joka ei vaihdu. Tilaa ei tätä ole missään varastoida ja huonekaluton nukkekoti olisi jotain niin surullista. Onneksi se muuntuu milloin legomaailmaksi, barbien tai pikkueläinten kodiksi.
Erilaiset musisointivälineet myös jäävät, tai pakkasin ne jo pois, mutta taidan kuitenkin ottaa ne takaisin. En halua vaikuttaa negatiivisesti lapsen musiikilliseen kehitykseen, jota pidän tärkeänä.

Tavaroiden poispakkaaminen harmittaa kovasti. Säilytystilaa on muutenkin niin vähän ja nyt suuri osa lelulaatikoista on tyhjillään ja lelut täyttävät yläkaapin kokonaan. Pelkään myös jotenkin tämän vaikuttavan negatiivisesti leikkiin/kehitykseen kun ei ole saatavissa niitä kaikkia virikkeitä. Toisaalta toivon positiivista kehitystä. Jos vähemmillä leluilla leikki tulisi keskittyneemmäksi / kehittyneemmäksi?

Millaisia ratkaisuja teillä muilla on? Kestättekö vain kaaoksen ja riitelyn? Onko joku keksinyt muunlaista ratkaisua asiaan?
Omasta lapsuudestani muistan edelleen siivoamisen vaikeuden ja sen kamalan tappelemisen äidin kanssa. Enää se ei ole niin hankalaa, joskus olen jopa yli-innokas siivoaja. Kotini olisi varmaan tip-top ilman näitä minun projekteja :D Nimimerkillä työpöydälläni on valtava kaaos! Toivoisin välttäväni jatkuvan riitelyn asiasta lapseni kanssa. Kuinka kasvatetaan lapsesta tavarat paikoilleen laittava yksilö???

iive

8 kommenttia:

 1. Maratoonivastausta tuloillaan....

  Meillä on vapaasti kirjoja.

  Hyllyillä Muumitalo+asukkaat yms
  Kirppupeli
  Korut

  Kaappi:
  http://tuituijakotikolo.blogspot.fi/2013/04/kotikolossa.html
  Jossa leluille on nimetty omat "osastonsa".

  Sängyn alla on kolme laatikkoa, joissa roolivaatteet, pehmot yms.

  Näistä saa aina yhden setin kerrallaan. Ja uutta ei tule, ennenkuin vanhat leikit on kerätty pois.

  Tämä toimii meillä suhteellisen hyvin, koska silloin ei saa levitettyä kaikkea kerralla, ja siivoamisen määrä on kuitenkin kohtuullinen pienille ihmisille.

  Mie vihaan siivoamista, mutta rakastan järjestystä.

  VastaaPoista
 2. Ja kaikki sympatia, kaikki äidit riitelevät lasten kanssa siivoamisesta. Ellei ole onnistunut kasvattamaan "täydellistä" lasta :)

  Meilläkin tapellaan asiasta, ja välillä uhkaan heittää romppeet kierrätykseen. Tämä uhkaus ei vain toimi, koska esikoinen on junttapää ja kiikuttaa mielummin itse kierrätysastiaan, kuin siivoaisi äidin mieliksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun muillakin on samoja ongelmia! Tuo teidän setti-tsydeemi kuulostaa hyvältä. Ihan vielä ei toimi meillä, mutta ehkä iän karttuessa sit... (toivossa on hyvä elää)

   Poista
 3. Samanmoisten ongelmien kanssa piehtaroin. Minulla se tuskailu yleensä vain päätty siihen että päässä napsahtaa ja keräään kassillisen leluja pois, ja kassi vaatehuoneeseen :) nyt siellä niitä on jo kolme isoa. Eli ei kauhean pitkälle kehitelty, eikä toimiva systeemi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut juurikin tämä systeemi aiemmin käytössä ja ei tosiaan ole kauhean toimiva :D

   Poista
 4. Loistava idea! Meillä on kaikille tavaroille omat merkityt paikat, mutta kaaos lattialla joka ilta lohduton... Täytyypä ottaa harkintaan! Enää pitäisi itse pysyä kartalla siitä mikä kuukausi miiloinkin on menoillaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun vaan kuukauden ekoina päivinä vaan kortit pöytään ja siitä valitsemaan. Meillä tuskin jokainen leluryhmä kuukausittain vaihtuu, saattaapi olla pari kuukautta samatkin lelut veikkaan.

   Poista
 5. Niiiiin tutun kuuloista! Viimeviikolla vein ison kassillisen dubloja vierashuoneeseen (odottamaan pahvilaatikkoa ja ullakolle vientiä). Näillä ei siis ole leikitty kuukausiin, ja yllättäen nyt ne ovat sikin sokin pitkin vierashuoneen lattiaa, kun niillä piti ehdottomasti leikkiä..

  VastaaPoista

Kommentti piristää aina :) Kiitos siis jos jätät merkin käynnistäsi :)